Σε λίγες μέρες ο Απρίλιος μας αποχαιρετά και ο Μάης θα φορέσει τα καλά του. Τα μαγιάτικα στεφανάκια από τα χέρια των παιδιών θα στολίσουν τόσο τις αυλές των σπιτιών,τα μπαλκόνια,τα αυτοκίνητα όσο και τις εκκλησίες. Ιδανική εποχή
για μαγευτικούς γάμους και βαπτίσεις.
Κάθε νύφη σχεδιάζει καιρό πριν τον γάμο της και με το μυαλό της φτιάχνει εικόνες ρομαντικές για την μέρα που θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας καινούριας ζωής.
για μαγευτικούς γάμους και βαπτίσεις.
Κάθε νύφη σχεδιάζει καιρό πριν τον γάμο της και με το μυαλό της φτιάχνει εικόνες ρομαντικές για την μέρα που θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας καινούριας ζωής.
Ταξιδέψτε λοιπόν μαζί μας και αφήστε το μυαλό σας να φτιάξει τις δικές του εικόνες...
1.Τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε μέχρι την Φολέγανδρο(Κυκλάδες);
Η Παναγία είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της Φολεγάνδρου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κτισμένη σε ένα βράχο πάνω από την Χώρα και δεσπόζει με το κατάλευκο χρώμα της στη θέση κάποιου αρχαίου ναού.
Χρονολογείται το 1687.Στην εκκλησία φυλάσσεται μία ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από τους Βυζαντινούς χρόνους. Η εικόνα, σύμφωνα με τις ντόπιες παραδόσεις, είναι θαυματουργή και συνδέεται με πολλές ιστορίες, με επιδρομές πειρατών και άλλους θρύλους. Η πρόσβαση στο ναό γίνεται μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας, στη Χώρα και σαν άσπρο φίδι, όπως φαίνεται από μακριά, ξεδιπλώνεται μέχρι την εκκλησία. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά της ώρας μέχρι να φτάσετε στον Ναό. (Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
2.Η Αμοργός (Κυκλάδες),διαθέτει ένα από τα πιο γραφικά Μοναστήρια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο! Χτισμένο μέσα στο βράχο παροτρύνει τον επισκέπτη να ανέβει τα 300 σκαλιά και να το εξερευνήσει. Είναι χτισμένο το 1088, προς τιμή της Παναγίας Χαζοβιώτισσας.
Το μήκος του είναι 40 μέτρα ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Στενές πέτρινες σκάλες οδηγούν στους 8 ορόφους του και συνδέουν τα τμήματα του Μοναστηριού.
Οι φούρνοι και τα μαγειρεία δε λειτουργούν πια, ενώ η τράπεζα ανοίγει για τους πιστούς στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου (μέρα εορτής). Το 1977 τρία μικρά κελιά ενώθηκαν και οι επισκέπτες, μπορούν να θαυμάσουν μερικά από τα κειμήλια της Μονής απολαμβάνοντας το απαραίτητο κέρασμα του κίτρου και του λουκουμιού.(Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
3.Ελάτε τώρα να ταξιδέψουμε μέχρι την Σίφνο (Κυκλάδες).
Η Παναγιά η Χρυσοπηγή χρονολογείται περί τον 16ο αιώνα μ.Χ.,χτισμένη πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού.
Τη μικρή χερσόνησο της Χρυσοπηγής ενώνει με την ακτογραμμή της Σίφνου ένα γεφυράκι. Η γιορτή της εκκλησίας, αντί για την Παρασκευή του Πάσχα (Ζωοδόχος Πηγή γαρ), γίνεται της Αναλήψεως, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα. Η εξήγηση για τη χρονική αυτή μετάθεση πρέπει να αναζητηθεί και πάλι στην τοπική παράδοση: η εικόνα της Παναγίας, που έφθασε στη Σίφνο διά θαλάσσης από τον Βόσπορο και βρέθηκε στο σημείο αυτό από ψαράδες, λύτρωσε τους κατοίκους από την επιδημίας πανώλης που μάστιζε το νησί, ύστερα από λιτανεία που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της Αναλήψεως.
Το ακρωτήρι χωρίστηκε από την αντικρινή ακτή ύστερα από ένα θαύμα της Παναγίας. Στα χρόνια των πειρατικών επιδρομών ζούσαν στα κελιά της Χρυσοπηγής καλόγριες. Όταν κάποτε έφθασαν εκεί κουρσάροι, μια από τις καλόγριες δεν πρόλαβε να τραπεί σε φυγή και ζήτησε τη βοήθεια της Παναγίας. Εκείνη, για να τη σώσει, έκοψε στα δύο τη στεριά και δημιούργησε κατ' αυτόν τον τρόπο τη λωρίδα θάλασσας που χωρίζει το βράχο της Χρυσοπηγής από το υπόλοιπο νησί.Η Παναγία Χρυσοπηγή έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα του νησιού από το 1964 μ.Χ. και στη Παναγία αποδίδονται πάνω από 35 θαύματα.Επίσης διαθέτει ακριβώς δίπλα ενοικιαζόμενα δωμάτια τμήμα του μοναστηριού.(Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
4.Σειρά έχει το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ Γίαννη στην Σκόπελο (Βόρειες Σποράδες/υπάγεται στο νομό Μαγνησίας).
Λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, συναντάτε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί. Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.Προτού ο δρόμος φθάσει στη θάλασσα, στο εκκλησάκι της Παναγίας υπάρχει βρύση με νερό.
Ο επισκέπτης ανεβαίνει από καλά προστατευμένη σκάλα σκαλισμένη στην πέτρα. Από την κορυφή η θέα προς το πέλαγος είναι μαγευτική. Οι μικρές, μοναχικές σχεδόν παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα γκρίζα βράχια προσθέτουν μία ακόμη νότα ομορφιάς στην περιοχή.
Η παράδοση λέει ότι κάποιος ψαράς από την Γλώσσα, καθώς επέστρεφε ένα βράδυ, από το ψάρεμα διέκρινε στην κορυφή του βράχου ένα φως. Το έβλεπε κάθε βράδυ, ώσπου εμφανίστηκε στον ύπνο του μια γυναίκα που του αποκάλυψε ότι στην κορυφή του βράχου υπάρχει μια εικόνα. Όταν ανέβηκε στην κορυφή βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Πήρε την εικόνα, όμως, όπου και να τη μετέφερε, εκείνη ξαναγύριζε πίσω στην αρχική της θέση, εκεί που τελικά χτίστηκε το εκκλησάκι του, που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.(Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
5. Οι εκκλησίες έχουν γράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο δημοφιλέστερο νησί των Κυκλάδων και στην ιστορία της Μυκόνου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε κάθε γωνιά συναντάμε και από μία ενώ σ' όλο το νησί υπάρχουν πάνω από 600, κάθε τύπου.
Η Παναγία Παραπορτιανή είναι η πιο γνωστή και η πιο πολυφωτογραφημένη εκκλησία της Μυκόνου. Είναι πραγματικά ένα μικρό αρχιτεκτονικό βυζαντινό κόσμημα: αποτελείται από 4 μικρά ασβεστωμένα εκκλησάκια (τον Άγιο Σώζοντα, τους Άγιους Ανάργυρους, την Αγία Αναστασία και τον Άγιο Ευστάθιο), τα οποία σχηματίζουν μαζί με το κύριο τμήμα μια απαστράπτουσα λευκή ασύμμετρη εκκλησία.
Η παλιότερη εκκλησία χρονολογείται στον 15 αι. και το όνομα της «Παραπορτιανή» προέρχεται από τη λέξη «πόρτα», μιας και υψωνόταν δίπλα στην είσοδο ενός κάστρου, το όποιο, δυστυχώς, έχει καταστραφεί.(Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
6.Άλλο ένα γνωστό εκκλησάκι, αυτή την φορά απο την πλευρά του Ιονίου πελάγου και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Κέρκυρας, είναι αυτό της Παναγίας «Βλαχέραινας». Μια εκκλησία που έχει προβληθεί πολύ μέσα από τις ελληνικές ταινίες εξαιτίας του γραφικού σημείου που είναι χτισμένη.
Κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου τιμάται με ευλάβεια από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, η γιορτή της. Βρίσκεται στα όμορφα Κορνάτα, στο παλιό χωριό Σταυρός, που η ίδρυση του ανάγεται πριν τον 15ο αιώνα.
Το όνομα «Βλαχέραινα» κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη όπου εκεί υπήρχε μεγάλο ονομαστό μοναστήρι. Καθημερινά από το σημείο αναχωρούν βαρκούλες που μεταφέρουν τους τουρίστες στο, από παραμύθι βγαλμένο, Ποντικονήσι.
7. Το Ποντικονήσι βρίσκεται στην είσοδο της μικρής λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, στην Κέρκυρα.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού. Η πρόσβαση τους θερινούς μήνες γίνεται με πολύ συχνά δρομολόγια καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Το μοναδικό σχήμα του νησιού είναι το μοναστήρι βυζαντινού ρυθμού, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το οποίο εορτάζει στις 6 Αυγούστου. (Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
Το μοναδικό σχήμα του νησιού είναι το μοναστήρι βυζαντινού ρυθμού, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το οποίο εορτάζει στις 6 Αυγούστου. (Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
8.Επιστροφή στο Αιγαίο πέλαγος και πιο συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Στο νησί της Λέρου, άξιο θαυμασμού το ξωκλήσι του Αγίου Ισίδωρου.
Σπάνιας ομορφιάς, το οποίο βρίσκεται στη κυριολεξία μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή της Κόκαλης. Χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό σε ένα μικρό νησάκι βατό από την στεριά με μια μικρή λωρίδα στεριάς, μήκους 50 μέτρων. Η τίμηση του Αγίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου.(Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
9.Δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Παναγιά η Καστριανή, στην Κέα (Τζιά) στα νησιά των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με την παράδοση στον απόκρημνο βράχο που χτίστηκε το μοναστήρι , κάποιοι βοσκοί της περιοχής βρήκαν θαμμένη την εικόνα της Θεοτόκου. Οι προσπάθειες να χτίσουν ένα εκκλησάκι όχι εκεί που βρήκαν την εικόνα, αλλά λίγο πιο μακριά, δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς κάθε πρωί έβλεπαν τα θεμέλια και ότι είχαν χτίσει - σαν από θαύμα - να έχουν γκρεμιστεί και τα εργαλεία τους τοποθετημένα εκεί που βρέθηκε η εικόνα.
Έτσι λοιπόν χτίστηκε πάνω στο βράχο όπου βρέθηκε η εικόνα, το 1708. Εορτάζει κάθε 15 Αυγούστου ενώ γίνονται κι άλλες λειτουργίες μέσα στην χρονιά.
Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής Κέας, τον χειμώνα είναι ανοικτό την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο, από τις 9 έως τις 3, ενώ από το Πάσχα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ανοικτό συνέχεια.(Για εισιτήρια πλοίων πατήστε εδώ, για χάρτη εδώ).
Το επόμενο ξωκλήσι δεν είναι σε νησί αλλά "επιπλέει" πάνω στα νερά μιας λίμνης.
10. Στην τεχνητή λίμνη Δόξα,στον δήμο Φενέου,του νομού Κορινθίας, ανάμεσα στα βουνά είναι χτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι του 14ου αι. προς τιμή του Αγίου Φανουρίου.
Στο σημείο που βρίσκεται τώρα το εκκλησάκι, βρισκόταν το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο λόγω υπερχείλισης της λίμνης μεταφέρθηκε πριν αρκετά χρόνια σε σημείο έξω από την λίμνη. Η άλλη ονομασία του, είναι Παλαιομοναστήριο. Η Εορτή του Αγίου Φανουρίου είναι στις 27 Αυγούστου, κατά την οποία οι πιστοί φτιάχνουν την γνωστή σε όλους φανουρόπιτα, η οποία είναι νηστίσιμη και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.(Για χάρτη εδώ)
Επιμέλεια Σύνταξης
Πάρα πολύ ωραίο το άρθρο σας! Θα πάω με το αγόρι μου στην Φολέγανδρο και έχω ακούσει ότι είναι μαγευτικά ! Κλείσαμε εισιτήρια μέσω https://www.travelferry.com/taxidiotikoi-proorismoi/folegandros/ , ελπίζω να είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφή