Πολλοί ακούγοντας την λέξη Ευρώπη, την συγχέουν με τον όρο Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος η οποία περιλαμβάνει χώρες της Ε.Ε. μιας και η Ε.Ε., είναι κοινότητα χωρών.
Στην κοινότητα αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται χώρες οι οποίες γεωγραφικά ανήκουν είτε στην Ευρώπη είτε σε άλλη ήπειρο. Υπάρχουν χώρες όπως
- η Ελβετία,
- η Λευκωσία
- η Ουκρανία,
- η Νορβηγία και
- η Ρωσία
οι οποίες γεωγραφικά ανήκουν στη Ευρώπη δεν έχουν ενταχθεί όμως στην Ε.Ε. αλλά και χώρες οι οποίες ανήκουν σε άλλες ηπείρους και αποτελούν υπερπόντια και εξαρτημένα εδάφη της Ε.Ε, όπως
- οι Αζόρες,(νησιά στην μέση του ατλαντικού υπό την κυριαρχία της Πορτογαλίας),
- η Μαδέρα,(ομάδα νήσων στον Ατλαντικό που ανήκει στην Πορτογαλία),
- οι Κανάριες Νήσοι,(Β.Δ. του Ατλαντικού ωκεανού υπό την Ισπανική κυριαρχία),
- η Γαλλική Γουιάνα,(στο Βόριο τμήμα της Ν. Αμερικής, τμήμα της Γαλλίας),
- η Μαρτινίκα,(μεταξύ Καραϊβικής Θάλασσας και Ατλαντικού Ωκεανού, υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλία),
- η Γουαδελούπη (Ανατολική Καραϊβική θάλασσα, υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας) και τέλος
- η Ρεϋνιόν ( ηφαιστειογενές νησί του Ινδικού Ωκεανού, υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας).
υπάρχουν όμως και μέλη τα οποία δεν είναι στην Ε.Ε. αν και οι χώρες από τις οποίες εξαρτώνται ανήκουν στην Ε.Ε. όπως
- Η Γροιλανδία,
- Οι νήσοι Φερόες,
- Οι Ολλανδικές Αντίλλες,
- Η Νέα Καληδονία και άλλες χώρες οι οποίες συνδέονται με
- Το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ας δούμε όμως ποιες χώρες είναι τελικά στην Ε.Ε.
Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε.Ε.
Από την ίδρυση της κοινότητας μέχρι και σήμερα οι χώρες συνολικά ανέρχονται σε 28 χώρες. Ας τις δούμε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα ανά χρονολογία ένταξης τους στην Ε.Ε.
Υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες είναι στην αναμονή για την είσοδο τους στην κοινότητα, όπως είναι:
- Αλβανία
- Ισλανδία
- Μαυροβούνιο
- πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Σερβία
- Τουρκία
Έννοια και σκοπός της Ε.Ε.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή της δημιουργίας της ένωσης, μιας και κατά την ίδρυση της το 1958 δεν είχε την ονομασία Ε.Ε. αλλά Ε.Ο.Κ. δηλαδή Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Αυτή η κοινότητα κατά βάση ήταν συμβόλαιο οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών της. Σκοπός της ήταν να δημιουργηθούν μεταξύ τους οικονομικές αλληλεξαρτήσεις ώστε να μειώσει το επίπεδο συγκρούσεων και ανταγωνισμού μεταξύ τους. Οι πρώτες χώρες που έλαβαν θέση στην Ένωση είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ολλανδία και φυσικά η Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε στις 1 Νοεμβρίου του 1993 με την «Συνθήκη Μάαστριχ» η οποία υπογράφει στο Μάαστριχ της Ολλανδίας στις 7 Φεβρουαρίου το 1992.
Οι στόχοι της Ε.Ε.
Στόχος της Ένωσης είναι:
- η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των χωρών,
- η αποδοχή και ο σεβασμός για τους διαφορετικούς πολιτισμούς,
- η αλληλοβοήθεια και η συνεργασία μεταξύ τους,
- η κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη των κρατών μελών,
- η οικονομική και εμπορική ανάπτυξη,
- η βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά
- η ένταξη και άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην ένωση
για το λόγο αυτό, έχει δημιουργήσει κάποιους οργανισμούς που θα ενισχύσουν την κοινότητα και θα οργανώσουν τα μέλη.
Σαν προτεραιότητα της έχει θέσει την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον. Έτσι έχει θεσπίσει κανόνες που έχουν σκοπό την προώθηση των ερευνών και τεχνολογιών, την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία, τις εμπορικές συναλλαγές, τον τουρισμό και άλλα. Έτσι, έχει δημιουργήσει προγράμματα χρηματοδότησης ώστε να καταστεί εφικτή η βελτίωση της γενικής εικόνας της Ε.Ε. σε όλες τις χώρες. Συγκεκριμένα οι
Οι πέντε στόχοι σε επίπεδο ΕΕ για το 2020 είναι οι εξής:
1. Απασχόληση
απασχόληση του 75% της ηλικιακής κατηγορίας 20-64 ετών
2. Έρευνα και Ανάπτυξη
Το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ πρέπει να επενδύεται στην Έρευνα και την Ανάπτυξη
3. Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή βιωσιμότητα
μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% (ή και 30%, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν) σε σχέση με το 1990
εξασφάλιση του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
αύξηση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης
4. Εκπαίδευση
- Μείωση των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου κάτω από 10%
- Ολοκλήρωση τριτοβάθμιων σπουδών τουλάχιστον για το 40% της ηλικιακής κατηγορίας 30-34 ετών
5. Καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
μείωση τουλάχιστον κατά 20 εκατομμύρια των ατόμων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
Κινητικότητα εντός ΕΕ
Ο βασικότερος στόχος την κοινότητας είναι η ελεύθερη κινητικότητα μεταξύ των κρατών μελών της, η ανάπτυξη αυτών , η σταθερότητα και φυσικά η αρμονική αποδοχή του ενιαίου νομίσματος € (Ευρώ).
Με την κατάργηση των συνόρων τόσο γεωγραφικά διότι ο καθένας μπορεί να κινηθεί μέσα στην ΕΕ με την ταυτότητα του και μόνο χωρίς Βίζες και Διαβατήρια, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο με την δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος οι πολίτες, θεωρεί πως απολαμβάνουν ποιοτικότερη ζωή, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες.
Το άνοιγμα των συνόρων αφήνει στους πολίτες το ελεύθερο να εργαστούν αλλά και να ζήσουν σε κάποια άλλη χώρα μέλος ελεύθερα.
Έτσι υπάρχει ροή του χρήματος, ελεύθερα κεφάλαια και υπηρεσίες μα φυσικά ελεύθεροι άνθρωποι να τα κινούν. Αυτό είναι ο μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό το ονομάζει ενιαία εσωτερική αγορά.
Θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ περιλαμβάνουν:
1.το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί το εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε. Εκλέγεται κάθε 5 χρόνια. Το 2009 εξελέγη νέος πρόεδρος, ο Πολωνός Γιέρζι Μπούζεκ και εκπρόσωπος του είναι ο Jaume Duch Guillot.Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:
- κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και
- άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
- συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία (νομοθετική παραγωγή)
2.το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι το διακυβερνητικό όργανο της Ε.Ε. και αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών μελών και ως και έναν πρόεδρο ευρωπαϊκής επιτροπής. Ιδρύθηκε το 1961 όμως επίσημα ιδρύθηκε το 1993. Καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1974 στο Παρίσι μετά την αίτηση του προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν. Ο ρόλος του αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την ασφάλεια και άμυνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών.
3.το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργήθηκε το 1974 και καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της Ε.Ε. και δεν ασκεί νομοθετική λειτουργία. Με την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας στις 1 Δεκεμβρίου το 2009 ορίστηκε πρόεδρος ο Herman Van Rompuy.
4.την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το όργανο της Ε.Ε. που θέτει θεσμούς, με σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων της ένωσης. Ιδρύθηκε το 1951 στις Βρυξέλλες και έχει γραφεία στο Λουξεμβούργο. Ο ρόλος της είναι να προτείνει νέες νομοθετικές πράξεις και παράλληλα είναι εκτελεστικό όργανο, υπεύθυνο για την εφαρμογή των κοινών πολιτικών και νομοθετικών ρυθμίσεων καθώς επίσης διαχειρίζεται και τα οικονομικά της ένωσης.
Δικαστήριο της Ε.Ε. |
5.το Δικαστήριο της Ε.Ε., γνωστό και ως δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και από το 1952 είναι το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο της Ε.Ε. το οποίο έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Πρόεδρος του αυτή τη στιγμή είναι ο Έλληνας Βασίλειος Σκουρης.
6.την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι αρμόδια για τις ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. σχετικά με το € (Ευρώ) το οποίο χρησιμοποιείται σε 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης και από 300 εκατομμύρια περίπου Ευρωπαίους πολίτες. Ιδρύθηκε στις 1 Ιουλίου το 1998 στην Φρανκφούρτη. και τέλος
7.το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο, Ιδρύθηκε το 1975 και αποτελείται από ένα μέλος ανά κράτος, ενώ πρόεδρος από το 2007 είναι ο Βιτόρ Μανουέλ Ντα Σίλβα Καλντέιρα από την Πορτογαλία. Ο ρόλος του είναι να ελέγχει στην διαχείριση των πόρων της Ε.Ε. ώστε να κατανέμονται τα χρήματα των πολιτών με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Επίσης έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα πρόσωπα ή τους οργανισμούς που χειρίζονται τους πόρους αυτούς.
Πηγές
* http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1
Επιμέλεια Σύνταξης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου