Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ρώμη, η "Αιώνια Πόλη"

ΡΩΜΗ: Η ''ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ''




Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η Ρώμη ονομάστηκε «Αιώνια πόλη»; Για ποιο λόγο αυτή η πόλη παραμένει στους κορυφαίους προορισμούς και πως καταφέρνει να είναι γεμάτη επισκέπτες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου;


 fontana di trevi
 ο δημιουργός Nicolo Salvi χρειάστηκε 30 χρόνια να την ολοκληρώσει
Οι απορίες σας απαντώνται με έναν μαγικό τρόπο με το που θα φτάσετε στην Ρώμη. Μόλις αντικρύσουν τα μάτια σας την μεγαλοπρέπεια των μνημείων και των μουσείων, θα καταλάβετε γιατί αυτή η πόλη δεν θα σβήσει ποτέ. Για εμάς τους Έλληνες το θέαμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό και απογοητευτικό ταυτόχρονα. Σε κάθε μνημείο της πόλης
από το Μουσείο του Βατικανό μέχρι το Κολοσσαίο θα βρείτε ιστορικές αναφορές για την προσφορά των Ελλήνων στην Ρώμη, αγάλματα και μουσείο της Ακρόπολης και που θα κάνουν την Ρώμη αιώνια. Χαρακτηριστική και ιστορική η φράση του Οράτιου, αναρτημένη σε έναν πίνακα στο Κολοσσαίο, ότι πριν έρθουν οι Έλληνες στην Ρώμη, οι Ρωμαίοι ήταν απολίτιστοι.

Αξιοθέατα στη Ρώμη

Καπιτώλιο
Καθένα από τα μνημεία στην Ρώμη αξίζει ένα ολόκληρο αφιέρωμα για να αναδειχτεί η ιστορική του σημασία. Είναι δημιουργήματα υψηλής αρχιτεκτονικής και οι Ρωμαίοι τα συντηρούν και τα προβάλλουν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια.
Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το πολύ σπουδαίο μουσείο του Βατικανό. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και φιλοξενεί έργα τέχνης σπάνιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ενώνουν την αρχαιότητα με το παρόν. Ένα πραγματικά δαιδαλώδες κτίριο με ατέλειωτες αίθουσες ιστορίας. Δεν υπάρχει τοίχος και ταβάνι που να μην είναι στολισμένο με αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής, εκθέματα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, της Αναγέννησης, της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας. Θα χρειαστείτε πολλές ώρες για να δείτε έστω και λίγα από τα εκθέματα καθώς το μουσείο είναι συνέχεια γεμάτο κόσμο.
Πανοραμική άποψη της Ρώμης απ'την κορυφή του Αγ.Πέτρου
Πίσω από το μουσείο βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ίσως ο σπουδαιότερος καθολικός ναός. Ελάχιστα θυμίζει εκκλησία όπως την έχουμε στο μυαλό μας παρά ένα γιγάντιο μουσείο που σε κάθε του σημείο υπάρχει κάποιο δημιούργημα για να φωτογραφίσετε. Έξω από το ναό είναι η μεγάλη πλατεία του Αγίου Πέτρου όπου ο Πάπας ευλογεί τους πιστούς.
Κολοσσαίο 
Ακολουθεί το πασίγνωστο Κολοσσαίο με τις ανθρωποθυσίες των σκλάβων από τους αυτοκράτορες για να διασκεδάζει το πλήθος. Ένα επίσης δαιδαλώδες δημιούργημα που σαν βρεθείτε ίσως φέρετε στο νου σας σκηνές από την ταινία «ο Μονομάχος». Ανεβείτε στο επάνω τμήμα του μουσείου για να δείτε τοιχογραφίες που περιγράφουν το μέγεθος της Ρώμης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο κατά την κυριαρχία κάθε αυτοκράτορα ξεχωριστά.
Ακολουθούν η Πιάτσα Βενέτσια, η πιάτσα ντι Σπάνια, το Πάνθεον και η Ρωμαική αγορά που θα πρέπει να επισκεφθείτε για να δείτε τουλάχιστον τα βασικά αξιοθέατα της Ρώμης.

saltimbocca alla romana
Το φαγητό είναι παντού :

Τrattorie, osterie, ristoranti, αλλά και νεόκοπα μαγαζιά, με πιο σύγχρονη ατμόσφαιρα τόσο στο χώρο όσο και στην κουζίνα, θα βρείτε σε κάθε σας βήμα. Πέρα από τα πιο τουριστικά του ιστορικού κέντρου, πιο ατμοσφαιρικά και προσιτά εστιατόρια υπάρχουν στο Trastevere και το Testaccio.
Ένα τυπικό ρωμαϊκό μενού αρχίζει με μια μπρουσκέτα-ammazzavampiri ( τόσο σκορδάτη που θα σκότωνε και βαμπίρ! ), μια παναρισμένη mozzarella ή εβραϊκού στιλ αγκινάρες alla giudia ( γεμιστές με μέντα και μαϊντανό ). Και στη συνέχεια pasta: bucatini cacio e pepe
( σάλτσα με τυρί και πιπέρι ) ή gnocchi alla Romana ( στρογγυλά νιόκι από σιμιγδάλι, ψήνονται με γάλα και παρμεζάνα - κλασικό συνοδευτικό στην κουζίνα του Λάτσιο ), coda alla vaccinara ( βραστό με ουρά βοδινού ), saltimbocca alla romana ( φέτες μοσχαρίσιου κρέατος με προσούτο και φασκόμηλο ).
Σημειωτέον, το aperitivo καλά κρατεί, αλλά οι Ρωμαίοι κατά κανόνα απολαμβάνουν τη merenda τους στις 4-5 το απόγευμα: γλυκά για τα παιδιά, μια φέτα πίτσα ή κάποιο σνακ για τους μεγάλους.



Επιμέλεια σύνταξης:


Μαρία Ελένη Πένια Γκονζάλες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου