Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΠΡΑΓΑ ~ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ



Πράγα... Μια πόλη ιδανική για κάθε εποχή. Άλλοι την λένε μαγεμένη, άλλοι πάλι μαγική... Το βέβαιο είναι ότι όποιος πάει, δεν θέλει να φύγει... Και όποιος φύγει ανυπομονεί να ξαναπάει!! Ο θρύλος λέει πως η Πράγα χτίστηκε γύρω από το κάστρο της, όταν η πριγκίπισσα Λίμπουσε, αυτοκράτειρα των Τσέχων, είδε σε όραμα έναν άνδρα να λαξεύει το κατώφλι στον λόφο που υψωνόταν πάνω από τον ποταμό Μολδάβα , ο οποίος διασχίζει την Πράγα. Πήρε το όνομά της από την τσέχικη λέξη prah -σημαίνει
κατώφλι- ενώ ο ίδιος θρύλος λέει πως η πριγκίπισσα προφήτεψε τη δημιουργία μιας πόλης της οποίας η δόξα και η φήμη θα έφταναν μέχρι τα αστέρια. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι ιδανική για μια ανοιξιάτικη πενθήμερη απόδραση. Πάμε να την δούμε... 


Το Κάστρο της Πράγας

Μια βόλτα στους δρόμους της είναι ένα μάθημα Ιστορίας, μια γνωριμία με την Τέχνη και τα ρεύματα που την επηρέασαν μέσα στους αιώνες. Κτίρια γοτθικά, μπαρόκ, ροκοκό, αρτ νουβό της δίνουν το χρώμα και την καλλιτεχνική ρομαντική-μαγική φύση της.

Η πόλη φαντάζει σαν σκηνικό από κουκλίστικα παιχνίδια. Ο χρόνος θαρρείς πως έχει παγώσει, καθώς διασχίζεις τα νοτισμένα από την υγρασία πλακόστρωτα καλντερίμια και τις γέφυρες, ανάμεσα σε επιβλητικά κάστρα. Νιώθεις ότι από κάποιες γωνιές θα ξεπροβάλλουν μάγισσες και ξωτικά, νεράιδες και δράκοι. 

Στον Πύργο της Πυρίτιδας (Mihulka) είχαν προσλάβει τους αλχημιστές για να ανακαλύψουν το μυστικό που μετέτρεπε τα βασικά μέταλλα σε χρυσάφι. Εκεί υπάρχει επίσης ένα μουσείο παιχνιδιών, το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το κάστρο, αλλά περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα παλιά και καινούρια παιχνίδια. Η αλλαγή της φρουράς του παλατιού είναι επίσης μία απολαυστική εμπειρία (κάθε ώρα, στο "ακριβώς" της κάθε ώρας, στην κεντρική πύλη) .

Orloj
Σήμα-κατατεθέν και βασική και δημοφιλή ατραξιόν της περιοχής αποτελεί το " Orloj " , ( «Ορλόι» για τους ντόπιους ). Είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στο νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης. Γύρω βρίσκονται τα τουριστικά καφέ, οι μπυραρίες, τα γραφεία συναλλαγής και ανταλλαγής νομισμάτων,καθώς η Πράγα επιμένει σταθερά στο νόμισμά της,την Κορόνα και τα πάντα γεμάτα κόσμο εστιατόρια της περιοχής που μπορούν να σας προσφέρουν από το πιο απλό μέχρι το πιο "πολυτελές" πιάτο. Από έναν απλό καφέ ως το πιο πολύχρωμο, μυρωδάτο, εύγευστο και designάτο cocktail που έχετε δει και δοκιμάσει. Εκεί, και το λέω μα βεβαιότητα, θα απολαύσετε τη νοστιμότερη καρμπονάρα της ζωής σας!! 

Πρόσθετα, κτίρια με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εδώ είναι οι εκκλησίες, με πιο χαρακτηριστική την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον Καθεδρικό της Παναγίας του Τυν. Αυτή η εκκλησία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εντυπωσιακά δίδυμα καμπαναριά της που φαίνονται από μίλια γύρω από την εκκλησία, όπως φαίνεται και ο Πύργος του Δημαρχείου που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία. Η Παναγία του Τυν χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν το κυριότερο μέρος λατρείας για τους ξένους εμπόρους που επισκέπτονταν την πόλη. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του εσωτερικού της εκκλησίας είναι ο θόλος πάνω από τον τάφο του Επισκόπου Λουσιάν ντε Μιράντολα, ο οποίος είναι έργο του εξαιρετικού Τσέχου καλλιτέχνη Matej Rejsek από τα τέλη του 15ου αιώνα. Στην εκκλησία θα δείτε επίσης αγάλματα που είναι έργα του διάσημου ζωγράφου και γλύπτη Jan Jiri Bendl, αλλά και πίνακες ξακουστών ζωγράφων όπως ο Skreta.

Το "Χρυσό Σοκάκι" 
Έπειτα, το “Χρυσό Σοκάκι” είναι μία σειρά από μικρά πολύχρωμα μαγαζάκια που αρχικά χρησίμευαν για να στεγάζουν τους φρουρούς του παλατιού. Υπάρχει επίσης η αίθουσα του θρόνου για τους βασιλιάδες που βασίλευαν στην Βοημία, η οποία είναι μία μεγάλη αίθουσα που φαίνεται σαν να μην έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία 500 χρόνια. Θα δείτε επίσης το εκπληκτικό μνημείο της Βασιλικής του Αγίου Γεωργίου, το Τσέχικο Μουσείο Τέχνης και με λίγο περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στο Παλάτι Λόμπκοβιτς.


Η Γέφυρα του Καρόλου
Η αψιδωτή γέφυρα του Καρόλου μετρά πεντακόσια είκοσι δύο μέτρα καλυμμένα με αμμόλιθο Βοημίας και κοσμείται με αγάλματα και γλυπτά καθ' όλο το μήκος της. Πλανόδιοι μικροπωλητές με μοναδικής ομορφιάς κοσμήματα, μαριονέτες, κρυστάλλινους "θησαυρούς" κάθε μεγέθους και άλλα "μικρά" έργα τέχνης, μουσικοί γεμάτοι κέφι και "τρελοί" ζωγράφοι με ταλέντο άπιαστο βρίσκονται σε διάφορα σημεία της, ολοκληρώνοντας την πανέμορφη εικόνα και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και θετικής ενέργειας που σε πλημμυρίζει, κάτι που πολλές φορές σε κάνει να ξεχνάς ότι ο ήλιος συχνά απουσιάζει.
Στιγμιότυπα από το "Μαύρο Θέατρο" 
Φυσικά, δε νοείται να έρθετε μέχρι εδώ και να μην παρακολουθήσετε μια παράσταση του φημισμένου Μαύρου Θεάτρου. Όλα τα θέατρα δεν είναι ίδια. Το μαύρο θέατρο είναι διαφορετικό, τελείως διαφορετικό, καθώς το φως είναι άλλο και το σκοτάδι ...άλλο. Κι αυτό γιατί το "σκοτάδι" του μαύρου θεάτρου είναι γεμάτο εκπλήξεις! Από την ανυπαρξία γεννιέται η κίνηση και η συγκίνηση, με τον χορό να περιγράφει τα ανομολόγητα και να νικά εκκωφαντικά τους φυσικούς νόμους και τις λογικές τροχοπέδες του κόσμου μας, κάνοντας τα απίστευτα εντελώς δυνατά. Μια τελείως μεταφυσική αίσθηση σε αγκαλιάζει και...θέλεις κι άλλο!!! 

Στην Πράγα θα συναντήσετε πολλές και καλές σκηνές τζαζ. Ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική είναι να ταξιδέψετε στον Μολδάβα με το «Jazzboat» και να δείτε τα αξιοθέατα εν πλω.

Karlovy Vary
Η όμορφη λουτρόπολη Karlovy Vary (Κάρλοβυ Βάρυ) βρίσκεται στη Δυτική Τσεχία, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, 140 χλμ από την Πράγα. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον Δ΄, τον 14ο αιώνα. Βρίσκεται κυριολεκτικά πνιγμένη μέσα στα δάση της κοιλάδας του μικρού ποταμού Τέπλα και φημίζεται για τις 12 θερμές ιαματικές πηγές της. Δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες, μετά τη βόλτα στα όμορφα παρκάκια και τα μικρά γεφυράκια που οδηγούν στις πηγές, να γευτούν τα νερά και ίσως να αγοράσουν όμορφες κούπες και άλλα πορσελάνινα αντικείμενα Α' ποιότητας!!

Τσέσκυ Κρούμλοβ
Το Τσεσκύ Κρούμλοβ είναι μία μικρή πόλη στα νότια της Πράγας, γνωστή για την γοτθική αρχιτεκτονική του ιστορικού της κέντρου, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Περικυκλώνεται από του μαιάνδρους που σχηματίζει ο ποταμός Μολδάβας. Εκεί είναι το 2ο σε μέγεθος κάστρο της Τσεχίας!! Στα σοκάκια θα συναντήσετε 
Παραδοσιακή Τσέχικη συνταγή
με χοιρινό και ξυνολάχανο
πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, τοπικά προϊόντα, αρώματα, γούνινα καπέλα κ.α. και στο τέλος της βόλτας σας, σίγουρα θα απολαύσετε μία μεγάλη ποικιλία από μπίρες και τοπικά εδέσματα όπως μια φρέσκια πέστροφα που μόλις βγήκε από τον ποταμό! 

Η Πράγα την άνοιξη είναι γεμάτη ζωή και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Τότε ανοίγουν οι δημόσιοι κήποι και τα πάρκα, και ο καιρός είναι ευνοϊκός! Μη μείνετε με τίποτε μέσα. Βγείτε έξω, περπατήστε, διασκεδάστε με τους μουσικούς του δρόμου και με τις παραδοσιακές παραστάσεις κουκλοθέατρου.



Η ΠΡΑΓΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ:

Φιλόσοφοι, συγγραφείς, αλλά και απλοί άνθρωποι την επισκέφθηκαν και την ερωτεύτηκαν μονομιάς! Δύσκολα θα... αποτελέσετε εξαίρεση, αφού η «Χρυσή πόλη των εκατό πύργων» έχει πολλές ομορφιές. Η μικρογραφία του Παρισιού, με πολλές νότες Ιταλίας και συναίσθημα παραμυθιού που ενισχύεται με τα 500 περίπου κάστρα της, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης ...και σας περιμένει!!! 

Πηγή1 , Πηγή2 καθώς και μνήμες από ταξίδι στην όμορφη Πράγα!!


Επιμέλεια σύνταξης:

Μαρία Ελένη Πένια Γκονζάλες & Αγιαννίδου Σοφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου