Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η ΦΛΟΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ : ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ!!


Η «αυθεντική» Ισπανία του νότου!


Flamenco


Η Ανδαλουσία, με τις υψηλές οροσειρές, τις εύφορες πεδιάδες, τις ηλιόλουστες ακτές, τα γραφικά χωριά και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία, είναι ένα υπαίθριο μουσείο που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές… η χαρά του ταξιδιώτη!


Βαθιά και ζεστά συναισθήματα, μεσογειακή αρχιτεκτονική, φλογερή μουσική, εκφραστικοί χοροί, εμπνευσμένοι καλλιτέχνες και πόλεις-υπαίθρια μουσεία με μακραίωνη κουλτούρα. Η παθιασμένη σπανιόλικη ψυχή χτυπά δυνατά στην Ανδαλουσία, σ' ένα κομμάτι Αραβίας στην καρδιά της Ισπανίας.





Η ρομαντική σας φύση προστάζει να επισκεφθείτε, έστω μια φορά στη ζωή σας, την Ανδαλουσία, τη βασίλισσα του πάθους, του έρωτα και του flamenco. Γιατί στη γεμάτη αντιθέσεις ευλογημένη γη του ισπανικού Νότου, οι ακτίνες του ήλιου είναι ζεστές όλο τον χρόνο, όπως και οι καρδιές των ντόπιων. Η ζωτική ενέργεια που αναδύει ο τόπος είναι εκπληκτική και δονεί την ψυχή του επισκέπτη. Οι πόλεις, κουβαλώντας τη μαγεία αιώνων πολιτισμού, εμφανίζουν δύο διαφορετικά πρόσωπα, που απηχούν τη συνεύρεση Ανατολής και Δύσης. Οι νότες από τις ανδαλουσιανές κιθάρες ακούγονται θλιμμένες, σπαρακτικές, όπως το κλάμα μικρού παιδιού, ενώ το ταμπεραμέντο των κατοίκων είναι καθαρά μεσογειακό, με την αύρα του πάθους, της ποίησης και του πνεύματος να βρίσκεται παντού.
Στην Ανδαλουσία, είναι μια καλή ευκαιρία ν' ανακαλύψετε επίσης τον καλλιτέχνη που χρόνια τώρα κρύβεται μέσα σας - η «Χώρα του Ηλιου» έχει γεννήσει και εμπνεύσει μεγάλους ζωγράφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες.


Ο καθεδρικός ναός είναι το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο της Σεβίλλης και στο εσωτερικό του φυλάσσονται καλλιτεχνικοί θησαυροί μεγάλης αξίας.









Ο ποιητής Federico García Lorca και οι ζωγράφοι Pablo Picasso και Velasquez γεννήθηκαν εδώ, ενώ τα πανέμορφα τοπία της Ανδαλουσίας, με τις επιβλητικές οροσειρές, τις χρυσαφένιες παραλίες, τις γόνιμες πεδιάδες, τα ιστορικά αρχιτεκτονήματα και τους παραδοσιακούς οικισμούς, γοήτευσαν και ενέπνευσαν πολλούς διάσημους συγγραφείς, όπως τον Ernest Hemingway και τον Laurie Lee.


Η Ανδαλουσία, που οφείλει το όνομά της στους Αραβες, είναι μία από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας. Πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση και την πρώτη σε πληθυσμό (8.000.000 κατοίκους) περιφέρεια της χώρας, με σημαντικότερες πόλεις τη Σεβίλλη, την Κόρδοβα, την Αλμερία, τη Γρανάδα, τη Μάλαγα και την Κάντιθ.




Η Γρανάδα! Πανοραμική άποψη της πόλης!


Με περισσότερες από 320 μέρες ηλιοφάνειας ετησίως, η Ανδαλουσία, που ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά της Ισπανίας, αποτελεί έναν αγαπημένο τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο.


Σεβίλλη, η πρωτεύουσα του φλαμένκο
Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η Βαρκελώνη ή η Μαδρίτη αλλά η Σεβίλλη είναι η πιο γοητευτική ισπανική πόλη!! Σπίτι του παθιασμένου φλαμέγκου και με την υπέροχη αρχιτεκτονική των Μαυριτανών είναι η ψυχή της Ισπανίας!
Διατηρεί ανέπαφη τη ιδιαίτερη αύρα της και τον ξεχωρίστο χαρακτήρα της παρά τον εκσυγχρονισμό της και καθώς περπατάτε τα υπέροχα σοκάκια της τον ένδοξο παρελθόν της θα σας αποκαλύπτεται στιγμή τη στιγμή!


Ξεκινήστε από την πρωτεύουσα Σεβίλλη την περιήγησή σας στις τρεις πιο όμορφες πόλεις της Ανδαλουσίας. Η ιστορική διαδρομή της αποτελεί την απεικόνιση της ιστορίας όλης της Ανδαλουσίας και των διαφορετικών πολιτισμικών επιρροών που διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ανά τους αιώνες. Ρωμαίοι, Βησιγότθοι, Αραβες και χριστιανοί άφησαν βαθιά σημάδια στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της Σεβίλλης - χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η επιγραφή που βρέθηκε σε μια παλιά πύλη της: «Ο Ηρακλής με έκτισε, ο Ιούλιος Καίσαρ με περιέβαλε με τείχος και πύργους και ο Αγιος Βασιλιάς με πήρε».


Οι ερωτικοί δρόμοι της Ανδαλουσίας 





Η Σεβίλλη είναι μια πόλη 800.000 κατοίκων που ξέρουν να απολαμβάνουν το φλαμένκο,τις ταυρομαχίες,τις λειτουργίες,τις φιέστα και τα τάπας.
Το κέντρο της πόλης μοιάζει μ'ένα μωσαϊκό από πλατείες,η μια ομορφότερη από την άλλη.Σε κάθε μια από αυτές υπάρχει μια μπαρόκ εκκλησία και πολλές πορτοκαλιές.


ΓΡΑΝΑΔΑ:
Κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Sierra Nevada, στη συμβολή τριών ποταμών (Beiro, Darro, Genil), η Γρανάδα είναι μια πόλη που «...ζει με τη φαντασία... είναι γεμάτη πρωτοβουλίες, αλλά της λείπει η δράση...», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ποιητή Federico Garcia Lorca. Από τις ιστορικότερες πόλεις της Ισπανίας.


Κόρδοβα, η αγαπημένη του Γκουαλντακιβίρ


Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Guadalquivir και λουσμένη από τον λαμπρό μεσογειακό ήλιο, η Κόρδοβα έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή που ξεκινά το 169 π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους. Μέσα στους αιώνες, η πόλη του ισπανικού Νότου αναδείχθηκε σ' έναν πολιτισμικό φάρο και εξελίχθηκε σ' ένα χωνευτήρι εβραϊκών, μαυριτανικών, τσιγγάνικων και χριστιανικών πολιτισμών.


Κόρδοβα! Bridge-Guadalquivir !





Μάλαγα:
Αρχαία και κοσμοπολίτικη, η παλιά Μάλαγα εξακολουθεί να διατηρεί ανέπαφες τις ιστορικές ρίζες της. Είναι σήμερα το κέντρο της ανδαλουσιανής τουριστικής βιομηχανίας, διατηρώντας ζωντανή την παράδοσή της. Στις ακτές της (Costa del Sol ή Costa del Golf), δε φτάνει ποτέ ο χειμώνας, ενώ στην ενδοχώρα, η φύση εμφανίζει όλο της το μεγαλείο: λευκά χωριά με ελκυστική αρχιτεκτονική, απομονωμένες κοιλάδες, χιονισμένες και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.Η πόλης της Μάλαγας είναι η δεύτερη πιο διάσημη πόλη της Ανδαλουσίας και η έκτη σε μέγεθος σε όλη την Ισπανία. Όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα μνημείο. Στα αξιοθέατά της συμπεριλαμβάνονται το σπίτι του Πικάσσο, το άγαλμα του διάσημου συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η ιστορική εκκλησία του San Juan, το επισκοπικό παλάτι και η λεωφόρος Alameda. Επίσης, επισκεφτείτε το μουσείο του Πικάσο στο Palacio de Buenavista, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίου, κεραμικής, και γραφιστικής, τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την σταδιοδρομία του μεγάλου ζωγράφου.


Η Μάλαγα του νότου..το μεγαλύτερο λιμάνι της Ισπανίας!



Μάλαγα: το κέντρο της ανδαλουσιανής τουριστικής βιομηχανίας.



Μάλαγα πανοραμική άποψη!




costa del sol! απ τις καλύτερες και φημισμένες παραλίες που κοσμούν τη Μάλαγα!



Μουσική και χορός flamenco
Το flamenco είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά το συγκεκριμένο είδος μουσικής και χορού και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα. Πολλά είναι τα φεστιβάλ flamenco που διοργανώνονται σ' όλη την Ανδαλουσία, όλες τις εποχές του χρόνου. Το flamenco είναι μια επιτυχής διασταύρωση αραβικής και δυτικής μουσικής με βυζαντινές και εβραϊκές επιρροές. Με πανάρχαιες συγκινησιακές ρίζες και έναν γήινο αισθησιασμό, o χορός flamenco βγαίνει μέσα από το σώμα, εκφράζει την ψυχή, είναι η «γλώσσα» του σώματος.




Με πανάρχαιες συγκινησιακές ρίζες και έναν γήινο αισθησιασμό, o χορός flamenco βγαίνει μέσα από το σώμα, εκφράζει την ψυχή, είναι η «γλώσσα» του σώματος.





Μουσείο «Huerta de San Vicente»
Το μουσείο στη Γρανάδα είναι αφιερωμένο στον διάσημο λογοτέχνη Federico Garcia Lorca. Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο ήταν η οικογενειακή κατοικία του από το 1926 έως το 1936, χρονιά που δολοφονήθηκε. Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, προσωπικά έγγραφα, μουσικά όργανα, έπιπλα και διάφορα έργα τέχνης του Lorca.



Μουσείο «Huerta de San Vicente» Το μουσείο στη Γρανάδα είναι αφιερωμένο στον διάσημο λογοτέχνη Federico Garcia Lorca.


Η Ανδαλουσία του Καζαντζάκη:
'Όλος ο γλυκός, μαλακός, γιομάτος ανθρώπινη θερμότητα αραβίτικος πολιτισμός της Ισπανίας ανεβαίνει στο νου μου. Η Ανταλουσία ήταν ένας κήπος με περίτεχνα καναλισμένα νερά, όπου καλλιεργούσαν το ρύζι, το ζαχαροκάλαμο, το μπαμπάκι. Οι Αραβίτες αγαπούσαν τη γης, τα δέντρα, τα λουλούδια. Αυτοί πρώτοι έφεραν στην Ευρώπη την καμέλια, το γιασεμί, τη βερικοκιά, τη ροδακινιά, την πορτοκαλιά, τους χουρμάδες. Ήταν ακόμα ονομαστοί τεχνίτες στο σίδερο και στα δέρματα. Κανένας λαός δεν έφκιανε τόσο λυγερά κι ασύντριφτα ξίφη, τόσο λεπτές κι αδιαπέραστες πανοπλίες, Και συνάμα ήταν μεγάλοι μάστοροι στα μεταξωτά, στα φαρφουριά, στα γλυκά και στα αρώματα.''


Η γλώσσα του Καζαντζάκη είναι αριστοτεχνική, οι περιγραφές του για την Ανδαλουσία μαγικές. Όλα αυτά στο εκπληκτικό έργο του ''Ταξιδεύοντας Ισπανία''.


Οι πόλεις της Ανδαλουσίας διαθέτουν την τέλεια εικόνα της πόλης. Τα βασικά χαρακτηριστικά που αγαπάς όντας κάτοικος της Μεσογείου ισχύουν και υπάρχουν. Ήλιος, φιλοξενία, αναψυχή. Όμως διαθέτουν και επιπλέον βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις πόλεις βιώσιμες. Μεγάλα πεζοδρόμια, μεγάλοι δρόμοι, σχεδιασμένοι ποδηλατοδρόμοι, σχεδιασμένες διαβάσεις. 
Η παθιασμένη σπανιόλικη ψυχή χτυπά δυνατά στην Ανδαλουσία!!!



Επιμέλεια σύνταξης:


Μαρία Ελένη Πένια Γκονζάλες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου