Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Nέα ευρήματα στα Αντικύθηρα

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε κάθε ανακοίνωση αλλά η «ψαριά» των καταδυόμενων ερευνητών ήλθε στο φως.



Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και συστάδες αμφορέων έφερε στο φως η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το δόρυ που εντοπίστηκε φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς και εκτεθειμένους θησαυρούς του ναυαγίου ( π.χ. Ο Περίφημος Αστρολάβος των Αντικυθήρων ή Υπολογιστής των Αντικυθήρων και ο Έφηβος των Αντικυθήρων ) που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πράγμα που σημαίνει ότι το δόρυ ανήκει σε κάποιο άλλο άγαλμα ή κάποιο άλλο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα που αναζητείται στον βυθό από τους καταδυόμενους αρχαιολόγους.

Σε ό,τι αφορά τις συστάδες αμφορέων που εντοπίστηκαν σε απόσταση 200 και πλέον μέτρων από τον χώρο του κυρίως ναυαγίου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προέρχεται από ένα δεύτερο πλοίο που συνταξίδευε με το πρώτο (υπόθεση την οποία προκρίνει η αμερικανική πλευρά των ερευνητών) ή αν αποτελεί τμήμα του κυρίως ναυαγίου (υπόθεση που προκρίνει αντιστοίχως η ελληνική πλευρά).


Πηγή

Επιμέλεια Σύνταξης:

Αγιαννίδου Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου