Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Γκιόλα...Η Σμαραγδένια φυσική πισίνα της Θάσου!




 ΓΚΙΌΛΑ ~ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ 20 ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΒΟΥΤΙΕΣ
Απέναντι από τον οικισμό "Αστρίς" βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, ακατοίκητο και άγονο, που το λένε Αστιριώτικο! Η ιστορία λέει πως είναι γνωστό από τον Όμηρο, αφού εδώ, σε αυτό το νησάκι κατοικούσαν οι Σειρήνες που μάγευαν τους θαλασσινούς! Στο Αστριώτικο, λοιπόν, βρίσκεται η Γκιόλα! 





Στη Θάσο, έξω από την Αστρίδα , 4 χλμ περίπου, θα συναντήσετε την Γκιόλα. Είναι μια μαγευτική φυσική πισίνα, που σχηματίστηκε μέσα στα βράχια δίπλα από την ακροθαλλασιά. Κάθε κύμα της θάλασσας ανανεώνει σιγά σιγά το κρυστάλλινο νερό της φυσικής πισίνας. Το ύψος των βράχων φτάνει τα 8 μέτρα από το οποίο πολλοί λουόμενοι βουτούν. Το βάθος των νερών λέγεται ότι φτάνει τα 4 μέτρα. Η διαδρομή προς την Γκιόλα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί να περπατήσετε. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο, να κάνετε βουτιές από τα «σκαλοπάτια» που σχηματίζουν τα βράχια, και να κάνετε ηλιοθεραπεία στα πλατιά βράχια που βρίσκονται τριγύρω. 





Το σημείο αυτό έγινε κορυφαία προτίμηση μέσα σε ένα καλοκαίρι, όταν οι μεγαλύτεροι τουριστικοί οδηγοί του κόσμου συμπεριέλαβαν τη Γκιόλα ανάμεσα στα 20 πιο απίθανα μέρη του κόσμου για να βουτήξεις, μαζί με προορισμούς όπως την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, την Τζαμάικα, το Τέξας, τη Σκωτία, την Ταϊλάνδη.









Από ψηλά μοιάζει με σμαράγδι ακουμπισμένο στους βράχους. Από κοντά σαν μια καταπράσινη πισίνα που τη χωρίζουν από τη θάλασσα μερικά εκατοστά βράχου. Η Γκιόλα, στη Θάσο, είναι μια από τις διάφανες λίμνες του κόσμου, την οποία κάθε λίγο και λιγάκι εξυμνούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Και όχι άδικα. 









Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν.





Το «Δάκρυ της Αφροδίτης»


Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Δίας για να κολυμπά η Αφροδίτη. Άλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του.









Πηγή1Πηγή2 , Πηγή3

Επιμέλεια σύνταξης:

Αγιαννίδου Σοφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου