Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μορφές Τουρισμού

· Επαγγελματικός τουρισμός: Ως επαγγελματικός τουρισμός ορίζεται
ο τουρισμός που αναπτύσσεται κατα την διάρκεια επαγγελματικών ταξιδίων. Άν ο σκοπός είναι η συμμετοχή σε ενα συνέδριο τότε ονομάζεται συνεδριακός τουρισμός. Άν ο σκοπός είναι η συμμετοχή των επαγγελματιών σε μια
έκθεση τότε ονομάζεται εκθεσιακός.


· Πολιτιστικός τουρισμός: Σχετίζεται με την επίσκεψη σε έναν τόπο με στόχο την επαφή 
με τα πολιτιστικά στοιχεία αυτού π.χ (βυζαντινά , αρχαιολογικά) . Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ένα απο τα παλαιότερα και δημοφιλέστερα είδη τουρισμού.
Επίσης περιλαμβάνει την συμμετοχή σε δραστηριότητες παθητικές όπως παρακολούθηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.




· Θρησκευτικός τουρισμός: Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης και αφορά την επίσκεψη σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας π.χ. (μοναστήρια , εκκλησίες , Άγιον όρος , Άγιοι τόποι). Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

· Θεραπευτικός-υγείας τουρισμος: Είναι ο τουρισμός στον οποίο οι τουρίστες συμμετέχουν σε προγράμματα υγείας ή σε προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία.Τα προγράμματα υγείας είναι τα εξης : Διατήρησης , πρόληψης , θεραπείας , ανάρωσης και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους. Στον τουρισμό υγείας ικανοποιούνται και πρόσθετες ανάγκες που εχουν άτομα νεώτερης ηλικίας.Μία άλλη κατηγορία είναι οι πηγές των οποίων τα νερά εμφανίζονται σε ψηλότερες περιοχές.Οι ιαματικές πηγές κατατασσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την χημική σύσταση και την θερμοκρασία τους.

· Αθλητικός τουρισμός: Απο το 1985 χρησιμοποιείται ο όρος <<αθλητικός τουρισμός>> και διεκδικεί σήμερα πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς τουρισμού διεθνή.Ο αθλητικός τουρισμός είναι όλες οι μορφές ενεργιτικής και παθητικής ανάμειξης σε αθλητικές δραστηριότητες και γίνεται για επαγγελματικούς ή μη λόγους. Απο τον ορισμό αυτο προκύπτει και ο ορισμός <<αθλητικός τουρίστας>>. Με βάση αυτόν τον ορισμό αθλητικός τουρίστας θεωρείται ο κοινός τουρίστας ξενοδοχείου διακοπών που επιλέγει το συγκεκριμένο θέρετρο γιατι διαθέτει τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές και προγράμματα στα οποία μπορεί να επιθυμήσει.

Μορφές αθλητικού τουρισμου:

1) Προπονητικός

2) Παρακολούθησης

3) Συμμετοχή σε μεγάλα γεγονότα

4) Υπαίθρειες δραστηριότητες

5) Άθληση, ψυχαγωγία ξενοδοχείων




· Φυσιολατρικός τουρισμος: Ο τουρισμός αυτός βασίζεται στην αξιοποίηση των φυσικων πόρων για την ανάπτυξη μικρής κλίμακας τουριστικών δραστηριοτήτων. Ο φυσιολατρικός τουρισμός μπορεί να στοχεύει αποκλειστικά στην άμεση επαφή με την φύση.Ειδκότερες δραστηριότητες στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνουν βοτανολογία.

Είδη φυσιολατρικού τουρισμού:

1) Περιπατητικός

2) Παραποτάμιος

3) Ιππικός

4) Ποδηλατικός


· Ψυχαγωγικός-αναψυχής τουρισμός: Στον ψυχαγωγικό-αναψυχής τουρισμό εντάσσονται τα ταξίδια περιπέτειας, ταξίδια περιέργειας, extreme sports ή χόμπυ.Η φύση προσφέρει γενικότερες δραστηριότητες ως ταξίδια περιπέτειας, περιέργειας , χόμπυ οι οποίες περιλαμβάνουν :

1) Αλεξίπτωτο

2) Ιππασία

3) Θεματικά πάρκα

4) Σκί

5)Mountain bike

6) Αναρρίχηση

7) Rufting

8)trekking

9) canoe kayak

10)Ταξίδια με Zeppelin.
Επιμέλεια σύνταξης:

Αλεξάνδρα Τσακίρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου