Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον τομέα του τουρισμού


Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το πέρας των χρόνων έχουν φτάσει στο σημείο να καλύπτουν μετακινήσεις ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή θα δούμε πως ο λόγος δημιουργίας τους, εντοπίζεται στην περιέργεια των ανθρώπων να γνωρίσουν το άγνωστο, αλλά και η ανάγκη του για εύρεση

τροφής και επιβίωσης τους σε καλύτερα βιοτικά μέρη. Έτσι το πρώτο μέσο μεταφοράς, πέρα της πεζοπορίας, ήταν τα ζώα. Η ανάγκη μετακίνησης και μεταφοράς φορτίων, ήταν η αιτία της εφεύρεσης του τροχού με την δημιουργία του «κάρου». Οι μετακινήσεις όμως δεν περιοριζόταν μόνο στην ξηρά. Η ανάγκη να διασχίσουν τεράστιες λίμνες, ή ποτάμια ή ακόμα και θάλασσες, τους υποχρέωσε να επεξεργαστούν το ξύλο, δημιουργώντας τις πρώτες αυτοσχέδιες σχεδίες.



Πλέον έχουμε τρις μεγάλες κατηγορίες μεταφορικών μέσων οι οποίες είναι:

· Χερσαίες

Η μετακίνηση στην ξηρά έχει πλέον διαφοροποιηθεί συγκριτικά με την πρώτη μορφή μεταφορών που είναι τα

  1.  Ιπποζύγια και ιππίλατα,
  2.  Σιδηρόδρομος και τραμ,
  3.  Τροχοφόρα μέσα στα οποία είναι όλα τα Ι.Χ. όπως τα επιβατικά ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα ταξί, αλλά ακόμα και τα ποδήλατα μηχανές κ.λ)

· Υδάτινες

Η θάλασσα είναι ένας αχανής τόπος μέσα από τον οποίο γίνονται πλέον οι περισσότερες και μεγαλύτερες μετακινήσει, τόπο πληθυσμού, τουρισμού αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό μεταφορά εμπορικών προϊόντων. Κάποια από τα μέσα της υδάτινης μεταφοράς είναι
Τα πλοία που διαχωρίζονται σε

  1.  Επιβατηγά,
  2.  Επιβατηγά – οχηματαγωγά
  3. Φορτηγά
  4.  Ελεύθερα φορτηγά
  5. Ενοικιαζόμενα σκάφη αναψυχής (yachts)
  6. Κρουαζιερόπλοια 
  7. Ποταμόπλοια,
  8. Ιστιοφόρα,
  9. Υποβρύχια,

Τέλος η μεταγενέστερη μορφή μετακίνησης είναι οι

  • Εναέριες

Η εναέρια μορφη μετακίνησης δημιουργήθηκε με σκοπό την κάλυψη της ζήτησης για γρήγορη μετακίνηση αλλά και πτήσεων μακρινών αποστάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  1. o Αεροπλάνα
  2. o Ελικόπτερα,
  3. o Αερόστατα και
  4.  Διαστημόπλοια για την αναζήτηση νέων πλανητών, πολύ εξιδικευμένος τρόπος μετακίνησης και η χρήση τους πραγματοποιείται από υπηρεσίες που ασχολούνται με το σύμπαν.


Οι κατηγορίες αυτές παρουσίασαν ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγο της τεχνολογικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας του διεθνούς, πλέον, εμπορίου και τέλος την αύξηση πληθυσμού στον πλανήτη.

Η επιλογή χρήσης ενός μεταφορικού μέσου εξαρτάται από κριτήρια επιλογής τα οποία είναι προσωπικά, αφορά δηλαδή τον κάθε έναν ξεχωριστά και αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μεταφορά.

  • · Ασφάλεια, πολλοί για παράδειγμα φοβούνται τα αεροπλάνα και άλλοι τα πλοία. Αυτό μπορεί να τους αποτρέψει από την πραγματοποίηση ενός ταξιδίου,
  • · Το κόστος του κάθε μεταφορικού μέσου, για παράδειγμα, μια μεταφορά με αεροπλάνο στην Αθήνα κοστίζει 150€ ενώ με το τρένο μόλις 25€.
  • · Ταχύτητα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα επιθυμεί να φτάσει ο ταξιδιώτης στον προορισμό του
  • · Εάν κάποιος επιθυμεί να μετακινείται καθημερινά σε έναν συγκεκριμένο τόπο, λόγο εργασίας, τον ενδιαφέρει η συχνότητα των δρομολογίων που έχει το επιλεγμένο μεταφορικό μέσο, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί οποιαδήποτε ώρα επιθυμεί.
  • · Σε συνέχεια του παραπάνω τον ενδιαφέρει και η ακριβής ώρα αποχώρησης και άφιξης του στον προορισμό του. Οπότε ζητάει πιστότητα στις ακριβής ώρες εκτέλεσης των δρομολογίων.
  • · Τέλος όλοι επιθυμούν την καλύτερη εξυπηρέτηση τους όταν την έχουν ανάγκη, αλλά και την άνετη και ευχάριστη μετακίνηση τους.

Επιμέλεια σύνταξης:

Τοπουζάκη Πόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου