Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Αφιέρωμα στο "ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΑΚΟΥ" και το "ΔΙΣΠΗΛΙΟ" Καστοριάς!


Η Καστοριά είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού της και αποτελεί μέρος της δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 703 m από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.   




ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ





Το σπήλαιο του δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στον οικισμό . Εντάσσεται στην λίστα με τα αρχαιότερα σπήλαια του κόσμου.




Οι χώροι στο εσωτερικό του σπηλαίου:

  • Μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο 
  • Επτά (7) υπόγειες λίμνες, 
  • Δέκα (10) αίθουσες, 
  • Πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. 
  • Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. 
  • Τέλος, η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. 


Πληροφοριακά, η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18 βαθμούς κελσίου, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.


Ευρήματα:


Εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. 




Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι τα απολιθωμένα λείψανά της εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε σπήλαια, όπου προφανώς διέμενε για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την καφέ αρκούδα η οποία χρησιμοποιούσε τα σπήλαια μόνο κατά την διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Υπολογίζεται ότι το βάρος των αρσενικών ζώων έφτανε τα 400-500 κιλά και των θηλυκών τα 200-250 κιλά. Ήταν κατά βάση φυτοφάγο και περιστασιακά σαρκοφάγο ζώο.




θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια των επισκεπτών και οι επεμβάσεις στο εσωτερικό έγιναν με τρόπο ώστε να μη θιχθεί η φυσική κατάσταση του Σπηλαίου.


Η Ανακάλυψη - Ιστορικό Αξιοποίησης



Καστοριανοί ερασιτέχνες εξερευνητές, άνθρωποι με περιβαλλοντικές ευαισθησίες στην δεκαετία του ‘40, την εποχή που διανοίχτηκε και ο παραλίμνιος δρόμος από τον στρατηγό Σουγγαρίδη, ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν και περιέγραψαν το απαράμιλλης ομορφιάς σπήλαιο και έριξαν την πρώτη ιδέα για την αξιοποίησή του. Την εποχή αυτή καταγράφεται και ο μύθος γύρω από τον «Δράκο» της σπηλιάς απ’όπου και το όνομά της.

Ιστορικό Αξιοποίησης
Απο το 1954 ξεκίνησαν οι πρώτες περιηγήσεις εντός του σπηλαίου απο ντόποιους πολίτες της καστοριάς αλλα και έναν Σουηδό ερευνητή, ώστε να ανακαλύψουν τους χώρους και τα ευρήματα του σπηλαίου αλλά και τον απαράμιλλης ομορφιάς λιθωματικό διάκοσμό του.



Το επόμενο εγχείρημα ανακάλυψης του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε από Καστοριανούς προσκόπους το 1963 και σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, μας έδωσαν την πρώτη αδρή χαρτογράφηση και τις πρώτες φωτογραφίες του εσωτερικού του, ενώ αργότερα το σπήλαιο καταγράφηκε στο επίσημο ετήσιο Δελτίο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.



Η έρευνα και χαρτογράφηση του σπηλαίου του Δράκου κλιμακώθηκε το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1969 από κλιμάκιο της Ε.Σ.Ε., της οποίας ο επικεφαλής παράλληλα εκπόνησε προμελέτη τουριστικής αξιοποίησης του σπηλαίου.

Το 1995, αρμόδιοι υπάλληλοι της Εφορείας Σπηλαιολογίας του Υπ. Πολιτισμού, προσκεκλημένοι από τον Δήμο, διενεργούν ερευνητική είσοδο στην σπηλιά και με βάση την παλαιότερη προκαταρκτική μελέτη τουριστικής αξιοποίησής από τον πολιτικό μηχ. κ. Παλληκαρόπουλο, ερασιτέχνη σπηλαιολόγο σε συνεργασία με τον Σύλλογο 
υποβάλλουν επίσημο πόρισμα για την καταλληλότητα και την δυνατότητα αξιοποίησης.


Το Σπήλαιο του Δράκου άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 13 Δεκεμβρίου 2009 και εγκαινιάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2009 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο.


ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΉΘΕΙΑ?

"Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς.



Ύστερα από το κτίσιμο της Καστοριάς (Ή’ ή Ι’ αιώνας) ο πρώτος βασιλιάς ο Κάστωρ, θέλοντας να διασκεδάσει τον φιλοξενούμενο αδελφό του Πολυδεύκη και τον πεθερό του Κέλι ιερέα του θεού, απεκάλυψε το τεράστιο αυτό σπήλαιο. Η παρουσία όμως του δράκου τους εμπόδιζε την προσέγγιση στη σπηλιά.. Τότε ο βασιλιάς υποσχέθηκε μεγάλα δώρα σ’αυτόν που θα σκότωνε τον δράκο. Ένας νέος δυνατός παρουσιάστηκε. Επακολούθησε άγρια πάλη με τον δράκο. Χτυπώντας τον με το κοντάρι του, σείονταν ο τόπος όλος. Το τέρας κτυπήθηκε και έπλεε νεκρό επάνω στα νερά της λίμνης. Πανηγύρισαν το γεγονός και ευχαρίστησαν τον Πάνα δεόντως. Και κατόπιν με αναμμένους δαυλούς προχώρησαν στη σπηλιά με σκυφτά τα κεφάλια τους για να μην κτυπήσουν τους σταλακτίτες. Το βάθος εκτεινόταν σε χιλιόμετρα και η ατμόσφαιρα γινόταν πνιγηρή από την έλλειψη οξυγόνου. Σε ένα μέρος που η σήραγγα στενεύει έσβησαν οι δαυλοί και πηχτό σκοτάδι τους σφιχταγκάλιασε όλους. Τότε άκουσαν μια απόκοσμη φωνή να λέει 

εκείνος που θα σκύψει να πάρει μια χούφτα της λάσπης που πατάει θα μετανοιώσει "

Οι πιο θαρρετοί έσκυψαν πήραν λάσπη και γέμισαν   τους κόρφους τους. Οι άλλοι φοβήθηκαν και δεν τόλμησαν να πάρουν. Όταν βγήκαν στο φως του ηλίου εκείνοι που κρατούσαν τη λάσπη είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη…"


Έτσι περιγράφει ο λαογράφος Δ. Γιαννούσης ( Ακρόπολη, 11-7-54) την παράδοση σχετικά με το Σπήλαιο του Δράκου.



Πληροφορίες:
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2467026777 & 2467029630 
Fax:2467022655 
Κιν.: 6957591303


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Κυριακή και αργίες, 

Θερινό Ωράριο-10.00 έως 18.00 και Χειμερινό Ωράριο-09.00 έως 17.00.

Διακρίσεις σπηλαίου:
Βράβευση του Σπηλαίο του Δράκου για το έτος 2014 και η λήψη σχετικού Πιστοποιητικού διάκρισης του tripadvisor.Η διάκριση αυτή έρχεται να επισφραγίσει τις προσπάθειες και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς «ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ» για την προβολή του Σπηλαίου Δράκου και την ανάδειξή του σε ένα από τα καλύτερα επισκέψιμα αξιοθέατα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως .

Τιμή εισόδου:


  • 6 € κανονικό
  • 5 € για group άνω των 20 ατόμων
  • 4 € μαθητικό-φοιτητικό-πολυτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

*Kάτω των 6 ετών είσοδος δωρεάν




ΔΙΣΠΗΛΙΟ 



Κατά την διαμονή σας στον νομό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον οικισμό δισπηλιό. Μια περιοχή που εντάσσεται στους προϊστορικούς χρόνους η οποία ανακαλύφθηκε το 1932. Βρίσκεται στην θέση Νησί στην νότια όχθη της λίμνης. Με τις ανασκαφές ανακαλύπτονται λείψανα του λιμναίου της νεότερης Νεολιθικής.





Η πρώιμη φάση του τοποθετείται γύρω στο 5.500 π.Χ. και είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. 



Τις καλύβες που έφτιαχναν, κυκλικές και ορθογώνιες, τις στήριζαν πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες. Ήταν ο σκελετός για να ανυψώσουν το επίπεδο των σπιτιών γιατί κάποια ήταν χτισμένα μέσα στη λίμνη και κάποια ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε βρισκόταν μέσα στη λίμνη και άλλοτε έξω από αυτή.


Υπήρχαν και καλύβες που ήταν χτισμένες κοντά στη λίμνη. Υπολογίζεται ότι ζούσαν τρεις χιλιάδες άτομα. 



Έχοντας άψογη οργάνωση και πειθαρχία μάζευαν την τροφή τους, εξέτρεφαν κατοικίδια, ψάρευαν και κατασκεύαζαν εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης. Παράλληλα γνώριζαν μουσική και γραφή. 


Μια ξύλινη πινακίδα είναι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, φλογέρες από κόκαλα πουλιών, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και μια βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.




Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού. Για το σκελετό των καλυβών χρησιμοποιήθηκαν κορμοί δένδρων, για τους τοίχους κλαδιά και σχοινί ενώ από την λάσπη της λίμνης δημιουργήθηκε ο σοβάς κάθε καλύβας που την στέγη της σκεπάζουν άχυρα.


Μέσα στις κατοικίες αυτού του ξεχωριστού οικισμού, υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, πιστά αντίγραφα των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. 




Πήλινα αγγεία, όπως φιάλες, κύπελλα, φρουτιέρες και χύτρες καθώς και εργαλεία που είναι φτιαγμένα από πυριτόλιθο ή οστά συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα. Τα αυθεντικά εκτίθενται στο κτίριο του μουσείου που βρίσκεται μέσα στο χωριό Δισπηλιό.



Προτάσεις 
Άλλα αξιοθέατα της περιοχής

Αν επιθυμείτε την επίσκεψη σας στον νομό της Καστοριάς, σας προτείνουμε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τις υποδομές φιλοξενίας, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και εξεζητημένων δράσεων εδώ.


Eάν επισκεφτείτε την περιοχή 29/7 με 02/8 του 2015, μην παραλείψετε να παρευρεθείτε στο 37ο River Party, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά camping party της Ελλάδος.(λεπτομέρειες). 


Επιμέλεια δημοσίευσης
Νίτσιου Παρασκευή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου