Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πληγή το Ρωσικό Εμπάργκο για την Παγκόσμια Οικονομία




Στις 7 Αυγούστου του 2014 ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev ανακοίνωσε «εμπάργκο» διάρκειας ενός έτους

 
για τις χώρες: 
Ο Πούτιν απάντησε στην Αμερική και Ε.Ε.
· Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,

· Ευρωπαϊκής Ένωσης,

· Την Αυστραλία,

· Τον Καναδά και

· Τη Νορβηγία



για προϊόντα των κατηγοριών:

· Οπωροκηπευτικών,

· κρέατος,

· ψαριών,

· γάλακτος και γαλακτοκομικών

Προϊόντα που έχουν τεθεί σε εμπάργκο
Η απαγόρευση αυτή πλήττει την χώρα μας σε μεγάλο βαθμό μιας και υπήρχαν προϊόντα, όπου το 50% των εξαγομένων ποσοτήτων απορροφάται από την Ρωσία και γενικός οι εξαγωγές αγγίζουν το 1/5 των εξαγωγών της χώρας μας. Συγκεκριμένα το 50% της εξαγόμενης ποσότητας φράουλας, το 25% της εξαγόμενη ποσότητας του ροδάκινου και το 45% των εξαγόμενων γουναρικών.

Σύμφωνα, λοιπόν με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το ρωσικού εμπάργκο προς την Ευρωπαϊκή κοινότητα και κυρίως προς την Ελλάδα, έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής



Το Ρούβλι εμφανίζει πτώση έναντι του Ευρώ
«Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αν αναλογιστεί κανείς πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με την αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να φτάνει τα 9,3 δισ. ευρώ το 2013, ξεπερνώντας το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με τη Γερμανία. Μπορεί το εκτιμώμενο κόστος από τα ρωσικά αντίποινα για την ελληνική οικονομία να δείχνει ανεκτό, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία εν μέσω μιας εύθραυστης και αργά ανακάμπτουσας οικονομίας». Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την παρακάτω ανησυχία «Εγείρει επίσης ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα».



Η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία της, διότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών για το προηγούμενο έτος αγγίζει τα 9,3 δις ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, σε συνέντευξη του,

«Η μεγαλύτερη επίδραση από το ρωσικό εμπάργκο θα είναι από τις έμμεσες επιπτώσεις, καθώς η ρωσική απαγόρευση στα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες φρέσκων προϊόντων θα γίνουν ξαφνικά διαθέσιμες, πλημμυρίζοντας την αγορά. Αυτό θα ρίξει τις τιμές σε όλη την Ευρώπη, πλήττοντας τόσο τον όγκο όσο και την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς άλλες χώρες».



Η Πολωνία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από το εμπάργκο


Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, τα γεωργικά προϊόντα αποτελούν το 41% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.



Μεγάλο πλήγμα όμως έχει υποστεί και ο κλάδος του τουρισμού, στην χώρα μας αλλά όπως θα δούμε και στην Ρωσία.


Σύμφωνα με το www.onalert.gr διαπιστώνεται μια μετακίνηση του ρωσικού τουρισμού στην γείτονα χώρα, Τουρκία. Μέσα στον Ιούλιο η τουριστική κίνηση των Ρώσων στην Τουρκία, αυξήθηκε κατά 20%, ενώ η μείωση που σημειώνεται στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κροατία φτάνει το 15%.

Οι κυριότεροι λόγοι της μείωσης του Ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι:

· Ο φόβος πτώχευσης του τουριστικού γραφείου μέσω του οποίου αγόρασαν τις διακοπές τους,

· Ο φόβος πιθανών κυρώσεων στις τράπεζες τους που θα έχει συνέπεια να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες,

· Επίσης εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων, υπήρξε φόβος. Ότι η Ευρώπη θα περιόριζε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου,

· Και το κόστος αγοράς συναλλάγματος, παρουσιάζει απότομη αύξηση και τέλος

· Η ασταθής πολιτική συγκυρία.





Τιμή Ρουβλιού έναντι Ευρώ


Ενδεικτικά,  σήμερα για την αγορά 2,02 ευρώ πληρώνουν 100,00 ρούβλια, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε στις 1 Ιανουαρίου το 2014, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ιντερφαξ, το ποσό του κατώτερου μισθού ο οποίος θα είναι στα 5.554 ρούβλια το μήνα, κάτι που σημαίνει 124 ευρώ. (2,23 Ευρώ / 100 ρούβλια)
 http://www.forexticket.com/el/currency/converter-RUB-EUR 


Συγκεκριμένα, ο τουρισμός αποτελεί το 16% του ελληνικού Α.Ε.Π. αποτελεί μετά την αγροτικό κλάδο, τον δεύτερο ισχυρότερο κλάδο.


Το εμπάργκο όμως δεν έχει επιδράσει αρνητικά μόνο σε επιχειρήσεις της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών του ρωσικού εμπάργκο, αλλά έχει επηρεάσει και ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν εμπορική δραστηριότητα με τις παραπάνω χώρες. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι τουριστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα μεγάλα τουριστικά γραφεία έχουν βάλει «λουκέτο» μέσα στο καλοκαίρι του 2014. Μέσα σε 3 εβδομάδες 8 μεγάλα τουριστικά γραφεία έχουν κλείσει αφήνοντας έτσι μετέωρους τουρίστες οι οποίοι ήταν ήδη σε διακοπές στο εξωτερικό. Δύο από τους μεγαλύτερους Tour operator της Ρωσίας, η «Globus» και η «Tez Tour» προ της κρίσης προνόησαν και πραγματοποίησαν συγχώνευση ώστε να συνεχίσουν να στέλνουν χιλιάδες Ρώσους στα ελληνικά νησιά και κυρίως σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη.

Όμως υπήρξαν και επιχειρήσεις όπως η «Neva» και η «Labirint» όπου η μέν πρώτη εξυπηρετούσε πάνω από 720.000 κόσμο σε ετήσια βάση ενώ κατά την κήρυξη πτώχευσης είχε στο εξωτερικό 7.000 άτομα, η δε δεύτερη εξυπηρετούσε 60.000 τουρίστες κατά την διάρκεια της πτώχευσης της. Η πτώχευση των παραπάνω επιχειρήσεων, είναι υπό αμφισβήτηση διότι έγινε ξαφνικά και χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο και κρίθηκαν «σκόπιμα κατασκευασμένες». Την υπόθεση εξετάζει ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός τουρισμού Ρωσίας, ο οποίος αναφέρει ότι εξαιτίας της πτώχευσης των τουριστικών γραφείων, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτεθειμένοι 6.000 τουρίστες, μειωμένο ποσό σε σχέση με την αρχή της κρίσης, οπότε και ήταν 25.000 άτομα.







Όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα συγκριτικά για τον μήνα Μάιο,εν έτη 2013-2014, το κατά κεφαλή εισόδημα για το 2014 αυξήθηκε κατά 16,1 ευρώ ενώ το ημερήσιο εισόδημα έπεσε κατά 1,00 ευρώ. Αυτό έγινε εξαιτίας της αύξησης της διαμονής. Ο μέσος όρος διαμονής από 9,2 αυξήθηκε στις 9,8 ημέρες.

Τέλος, σύμφωνα με τον Αλεξέι Βισοκάνοφ, οι Ρώσοι τουρίστες, αν και θα μπορούσαν να οργανώσουν μόνοι τους τις διακοπές τους, δε τους συμφέρει διότι για παραθαλάσσια θέρετρα, θα τους κοστίσει 30% παραπάνω εάν καταφύγουν στην αγορά ενός τουριστικού πακέτου. Αυτό οφείλεται στο ότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι φθηνότερα εξαιτίας των πτήσεων charter. Με βάση την παραπάνω γνώμη θεωρεί πώς η κρίση στον κλάδο του τουρισμού για την χώρα τους, θα ανακάμψει.


Επιμέλεια σύνταξης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου