Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα και ο Γαστρονομικός Τουρισμός


Σήμα ποιότητας «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα»



Ελαιόλαδο
Την ίδρυση παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Hellenic Chefs? Club) στην Γερμανία, με έδρα τα γραφεία του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), στην Κολωνία, προβλέπει η συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ του συνδέσμου, της Ένωσης Γερμανών Ξενοδόχων και Γαστρονόμων (DEHOGA) και του Hellenic Chefs? Club, για την καθιέρωση και την εφαρμογή του σήματος ποιότητας «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του DHW, θα παρέχεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης αποφοίτων γερμανικών σχολών μαγειρικής στην «Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα» στο Κέντρο Γαστρονομικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών «Les chefs», που τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Παλαιό ελληνικό πιάτο
Το σήμα ποιότητος «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς, την γνωστοποίηση της υγιούς ελληνικής μεσογειακής κουζίνας και της κρητικής δίαιτας, την διάδοση της ελληνικής φιλοξενίας, αλλά και την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης μέσω των χώρων εστίασης. Το σήμα θα απονέμεται σε επιλεγμένα εστιατόρια, κατόπιν αιτήσεως αυτών και εφόσον πληρούν όλους τους όρους του σήματος, ενώ το μενού τους έχει εγκριθεί από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν πρόσφατα, κατά την διάρκεια της έκθεσης HORECA 2012 στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του DHW και Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος απεδέχθη πρόσκληση του κ. Χατζημαρκάκη για ημερίδα «Ελληνικής Μεσογειακής Κουζίνας» στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προθυμοποιήθηκε ο ίδιος να διοργανώσει «cooking show» για όλους τους Ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους.


Ιστορία της Μεσογειακής γαστρονομίας 


Κρασιά κόκκινο και λευκό
Όλα ξεκίνησαν από τη αρχαιότητα. Η ελληνική γαστρονομία αποτελεί μια παράδοση 4.000 χρόνων και αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας. Η διάδοση της προς την Ευρώπη, ξεκίνησε μέσω της αρχαίας Ρώμης και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον Δυτικό κόσμο.

Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής χρονολογείται περίπου το 320 π.Χ., το οποίο συνέταξε ο Ελληνικής καταγωγής Αρχέστρατος. 


Χαρακτηρίστηκε ως η «τριάδα της Μεσογείου» διότι περιελάμβανε τρία βασικά χαρακτηριστικά:

Σιτάρι

· Σιτάρι,

· Ελαιόλαδο,

· Κρασί





Το κρέας και το ψάρι ήταν δεν καταναλωνόταν ιδιαιτέρως, συστατικά που πλέον καταναλώνονται περισσότερο εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης, όπου είναι πλέον εύκολα διαθέσιμα στον καταναλωτή. Η αστικοποίηση μετά το 1960 έφερε τις ανάλογες αλλαγές όπως νέες συνταγές, νέους τρόπους παρουσίασης και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.


Ετυμολογία της λέξης γαστρονομία


Γαστρονομία «γάστρο + νομία»
στα αρχαία ελληνικά «γαστήρ (κοιλιά) + νέμω (νόμος)»



Ελληνική κουζίνα



Η Ελληνική κουζίνα είναι κυρίως Μεσογειακή, έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες (τμήμα της Μέσης Ανατολής).


Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση υλικά που περιλαμβάνονται στις παρακάτω διατροφικές κατηγορίες:

Λαχανικά
· Λαχανικών

· Δημητριακών

· Θαλασσινών

· Κρασιών και οινοπνευματώδη (κρασί, ούζο και τσίπουρο) και τέλος

· Κρέατος, λευκό και κόκκινο.





Φέτα Ελληνική
Προϊόντα που θεωρούνται σημαντικά στην κουζίνα αυτή είναι

· Οι ελιές

· Το τυρί φέτα

· Τα κολοκυθάκια και τέλος 

· Το γιαούρτι






Στην κατηγορία των ελληνικών γλυκών κατατάσσονται 
Γλυκό του κουταλιού σύκο 

· Οι ξηροί καρποί,

· Το μέλι αλλά και

· Τα φρούτα στην μορφή «γλυκό του κουταλιού».







Κλασικά πιάτα


Μουσακάς
Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική, παρόλο που υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των γαστρονομικών παραδόσεων των διαφόρων περιοχών στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχουν επίσης και πολλές διαφορές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο των αντιπροσωπευτικών πιάτων. Για παράδειγμα, το χορτοφαγικό πιάτο Χανιώτικο μπουρέκι είναι ένα τυπικό πιάτο της δυτικής Κρήτης, στην περιοχή των Χανίων. Μια οικογένεια στα Χανιά μπορεί να καταναλώσει αυτό το πιάτο 1-2 φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι δημοφιλείς σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Ο κατάλογος θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά ελληνικά πιάτα που μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα και τα πιο δημοφιλή από τους τοπικούς φορείς:




Ορεκτικά 

Χταπόδι ξιδάτο
  • Ντάκος, μια κρητική σαλάτα που αποτελείται από αποξηραμένο ή κρίθινο παξιμάδι, που ολοκληρώνεται με ψιλοκομμένες ντομάτες και θρυμματισμένη φέτα ή μυζήθρα. 
  • Ντολμαδάκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά που συχνά περιλαμβάνει κρέας. 
  • Χωριάτικη σαλάτα, είναι ουσιαστικά μια σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο. 
  • Χόρτα, άγρια ​​ή καλλιεργούμενα χόρτα, στον ατμό ή καθαρισμένα με ελαιόλαδο. 
  • Καλαμαράκια, συνήθως τηγανιτά αλλά και κοκκινιστά. 
  • Κατσούνι, αγγούρι από το νησί της Σαντορίνης. 
  • Κολοκυθάκια και τα Κολοκυθολούλουδα, γεμιστά με ρύζι ή τυρί και μυρωδικά. 
  • Λάχανοσαλάτα, πολύ λεπτοαλεσμένα λάχανο με αλάτι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξιδιού. 
  • Μαρίδες τηγανητές, συνήθως σερβίρονται με φέτες λεμονιού. 
  • Μελιτζάνες, Αξιοσημείωτη είναι η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης. 
  • Μελιτζανοσαλάτα με ελαιόλαδο, ξίδι, μαϊντανό και σκόρδο. 
  • Παντζάροσαλάτα, με ελαιόλαδο και ξίδι. 
  • Πατατοσαλάτα, με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα και χυμό λεμονιού ή ξυδιού. 
  • Σαγανάκι, τηγανητό κίτρινο τυρί (συνήθως γραβιέρα). 
  • Σκορδαλιά, παχύ σκόρδο και πουρέ πατάτας, συνήθως συνοδεύετε με τηγανιτά ψάρια. 
  • Σπανακόπιτα, με σπανάκι, τυρί φέτα, κρεμμύδια, αυγό και καρυκεύματα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας σε μορφή πίτας. 
  • Ταραμοσαλάτα, από το χαβιάρι ψαριού 
  • Τζατζίκι, γιαούρτι με αγγούρι και σκόρδο πουρέ, που χρησιμοποιείται ως μια βουτιά. Σερβίρεται και ζεστό με πίτα. 
  • Τυρόπιτα, λευκό τυρί κρέμα (συνήθως μυζήθρα) τυλιγμένο σε πίτα με φύλλο κρούστας. 



Σούπες 

Φασολάδα με κρέας
  • Φακές, σούπα με φακές, συνήθως σερβίρεται με ξύδι και το ελαιόλαδο. 
  • Φασολάδα, ορίζεται σε πολλά βιβλία μαγειρικής, σαν το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, μερικές φορές ακόμη ονομάζεται και "το εθνικό φαγητό των Ελλήνων". 
  • Κοτόσουπα, περιχυμένη με αυγολέμονο
  • Κρεμμυδόσουπα, σερβίρεται με τριμμένο τυρί. 
  • Μαγειρίτσα, η παραδοσιακή σούπα του Πάσχα που γίνεται με εντόσθια αρνιού, πυκνώνει με αυγολέμονο. Η συνταγή δεν είναι η ίδια σε όλη την Ελλάδα. Αλλού είναι πιο υγρή και αλλού πιο πηκτή. 
  • Πάτσας (Πατσά) 
  • Ψαρόσουπα, μπορεί να γίνει με μια ποικιλία ψαριών, καθώς και διάφορα είδη λαχανικών, διάφορες ποικιλίες περιλαμβάνουν την κλασική κακαβιά με ελαιόλαδο. 
  • Σούπα τραχανά 




Πιάτα για Χορτοφάγους 

Πιάτο Λαχανικών
  • Αγκινάρες, με ελαιόλαδο. 
  • Αρακάς 
  • Μπάμιες, με σάλτσα ντομάτας. 
  • Μπριάμ, συνήθως περιλαμβάνει μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, και άφθονα αρωματικά βότανα και καρυκεύματα. 
  • Ντοματοκεφτέδες, με δυόσμο, τηγανισμένοι σε ελαιόλαδο και συνήθως σερβίρονται με φάβα. Είναι κυρίως ένα κυκλαδίτικο πιάτο. 
  • Φασολάκια, φρέσκα πράσινα φασόλια βρασμένο με πατάτες, κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας. 
  • Γεμιστά, ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά κούφια με γέμιση ρύζι ή κιμά. 
  • Γαρίδες πλακί 
  • Χόρτα (έχει ήδη αναφερθεί στην ενότητα ορεκτικά), αρκετά συχνά καταναλώνονται ως ένα ελαφρύ κύριο γεύμα, με βραστές πατάτες και ψωμί. 
  • Λαχανοντολμάδες, γεμιστοί με ρύζι και μερικές φορές κρέας, καρυκευμένοι με διάφορα βότανα. 
  • Λαχανόριζο
  • Πρασόρυζο 
  • Σπανακόρυζο, σπανάκι και ρύζι, μαγειρεύεται στιφάδο με λεμόνι και ελαιόλαδο. 



Πιάτα κρεατικών και θαλασσινών

Σουβλάκι
  • Παστίτσιο, ένα παράδειγμα της μαγειρικής επιρροής από την Ιταλία (βενετσιάνικη κουζίνα). 
  • Απάκι, άπαχο χοιρινό μαριναρισμένο σε ξύδι, τότε καπνιστό με αρωματικά βότανα. 
  • Αστακομακαρονάδα
  • Αθερίνα 
  • Χταπόδι στη σχάρα, ψητό χταπόδι σε ξίδι, λάδι και ρίγανη. 
  • Φαγκρί στη σχάρα 
  • Γαύρος τηγανιτός. 
  • Γιουβέτσι, αρνί ή μοσχάρι ψημένο σε πήλινο δοχείο με κριθαράκι κα
  • Γόπες τηγανίτες 
  • Γύρος, χοιρινό κρέας που ψήνεται σε κάθετη σούβλα και σερβίρεται συχνά με πίτα. 
  • Χυλοπίτες με κοτόπουλο 
  • Καλαμαράκια πιο συχνά τηγανητά. 
  • Κλέφτικο, είναι αρνάκι ψημένο, πρώτα μαριναρισμένο σε σκόρδο και χυμό λεμονιού.
  • Κεφτεδάκια
  • Λουκάνικο 
  • Μακαρονάδα, συνήθως με κιμά. 
  • Μουσακάς 
  • Μπαρμπούνια 
  • Μύδια 
  • Αρνάκι φούρνου με πατάτες, Ένα από τα πιο κοινά πιάτα της "Κυριακής". Υπάρχουν πολλές παραλλαγές με πρόσθετα συστατικά. 
  • Παιδάκια, ψητά παϊδάκια με λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. 
  • Χοιρινό με σέλινο 
  • Σουπιές στο μελάνι τους 
  • Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, (Σμυρνέικοι κεφτέδες). 
  • Σουβλάκι 
  • Σπετσοφάι ένα στιφάδο από χωριάτικο λουκάνικο, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και κρασί. Προέρχεται από το Πήλιο. 
  • Στιφάδο, κουνέλι στιφάδο ή λαγός. 
  • Ξιφίας 
  • Γιουβαρλάκια, κεφτεδάκια σούπα με σάλτσα αυγολέμονου. 




Γιαούρτι με μέλι και φρούτα

Επιδόρπια και γλυκά 

  • Γιαούρτι με μέλι 
  • Παστέλι 
  • Φοινικιά, μπισκότο ολοκληρώνεται με τεμαχισμένα καρύδια. 
  • Μπακλαβάς 
  • Δίπλες 
  • Γαλακτομπούρεκο, κρέμα που ψήνεται μεταξύ των στρωμάτων της φύλλο, και στη συνέχεια, εμποτισμένο με άρωμα λεμόνι σιρόπι μελιού. 
  • Καρυδόπιτα, ένα κέικ από θρυμματισμένα καρύδια, εμποτισμένο ή όχι σε σιρόπι. 
  • Κουλουράκια 
  • Κουραμπιέδες 
  • Λουκουμάδες, είναι ουσιαστικά τηγανητές μπάλες από ζυμάρι βουτηγμένες σε μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα. 
  • Λουκούμι είναι ένα σοκολατάκι που κατασκευάζεται από άμυλο και ζάχαρη. Μια παραλλαγή από τις Σέρρες ονομάζεται "Ακανές". 
  • Μελομακάρονα 
  • Μηλόπιτα 
  • Μουστοκούλουρο, μπισκότο από αλεύρι ζυμωμένο με φρέσκο ​​χυμό σταφυλιών (μούστος) αντί για νερό. 
  • Ρυζόγαλο 
  • Γλυκά του κουταλιού από διάφορα φρούτα, ώριμα ή άγουρα αλλά και καρύδια. 
  • Τσουρέκι, ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 
  • Βασιλόπιτα, παραδοσιακό γλυκό που παρασκευάζεται τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. 
  • Γιαούρτι με μέλι και καρύδια 




Τοπικές κουζίνες


Τραπέζι με μεζέδες
Η Ελληνική κουζίνα δεν μπορεί να γίνει “βαρετή” μιας και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος θα συναντήσει κάποιος διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα. Αναλόγως λοιπόν με τον τόπο, διαμορφώνεται και η αστρονομία. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι πως, όπου και να πας θα γευθείς την Ελλάδα μιας και τα υλικά είναι κοινά για όλους.


Οι κύριες περιφερειακές κουζίνες είναι οι εξής:

· Ηπειρωτική κουζίνα

· Θρακική κουζίνα

· Κυπριακή κουζίνα

· Επτανησιακή κουζίνα

· Κρητική κουζίνα

· Μικρασιατική κουζίνα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Πολίτικη κουζίνα 

· Ποντιακή κουζίνα

· Κουζίνα Αιγαίου και τέλος

· Μακεδονική κουζίνα


Η διαφορετικότητα των παραπάνω κουζινών παροτρύνει τον επισκέπτη να δοκιμάσει συνταγές νέες για εκείνον, κρατώντας έτσι σε υψηλά επίπεδα το αίσθημα της περιέργειας. Μπορεί να επιλέξει ποια κουζίνα θεωρεί πιο προσιτή σε εκείνον και έτσι να αποκτήσει την δική γνώμη.



Διατροφική πυραμίδα





Ο γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μορφή υγιεινής διατροφής και να συνδυαστεί με τον αθλητικό τουρισμό. Αυτές τις δύο μορφές τουρισμού θα μπορούσε να παρέχει η Ελλάδα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Διότι η σωστή διατροφή και η παράλληλη άθληση, είναι υγεία.




Φρόντισε την υγεία σου





Πηγή1 , Πηγή2 , Πηγή3 , Πηγή4

Επιμέλεια σύνταξης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου