Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

Cinque Terre ~~~ Οι Πέντε γαίες









Υπάρχει κάπου ένα μέρος, όπου τα σπίτια μοιάζουν με πύργους λαξευμένους στην άκρη των βράχων που αγναντεύουν τη θάλασσα. Ένα μέρος όπου κύματα παλεύουν με κάστρα, νοσταλγικά κτίρια στολίζονται με πολύχρωμες ομπρέλες και φανταχτερά λουλούδια και ζευγάρια δίνουν όρκους αιώνιου έρωτα στα Μονοπάτια της Αγάπης.



Δεν μιλάμε για κάποιο παραμύθι – τουλάχιστον όχι με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Για την ακρίβεια δεν είναι καν ένα μέρος: Είναι πέντε, και βρίσκονται στην Ιταλία, στη βόρεια ριβιέρα της χώρας, εκεί που η επαρχία της Λιγουρίας συναντά το πέλαγος και δημιουργεί έναν πενταπλό μύθο: Το Cinque Terre.


«Πέντε γαίες» σημαίνει το όνομα της περιοχής, δηλαδή μια χούφτα χωριά τα οποία παρέμειναν ξεχασμένα για δεκαετίες, μέχρι που η UNESCO τα χαρακτήρισε «παγκόσμια κληρονομιά» και η Ιταλία σκέφτηκε πως το σπάνιο φολκλόρ τοπίο ενδείκνυται για να μετατραπούν αυτά τα ψαροχώρια σε τουριστικό χρυσωρυχείο.




Κι έτσι έγινε: Το Cinque Terre πλέον ζει και αναπνέει για τους επισκέπτες του, περνώντας σταδιακά από την σφαίρα του ανεξερεύνητου σε αυτή του εναλλακτικού προορισμού που γίνεται «ταξίδι-όνειρο» για τους ψαγμένους ταξιδιώτες και τελικά στην πιο mainstream πλευρά της μεσογειακής γειτονιάς. Αυτό φυσικά έχει το κόστος του. Αν επισκεφθείτε την περιοχή το καλοκαίρι, θα βρεθείτε μπροστά σε κοσμοπλημμύρα και πιθανότατα θα πληρώσετε ένα λιτό κι απέριττο δωμάτιο «χρυσό» - αλλά το Cinque Terre… δεν σε γέλασε: Το σκηνικό παραμένει συγκλονιστικό, η θέα ασυναγώνιστη, η γραφικότητα εφάμιλλη των υπόσκαφων οικισμών της Σαντορίνης και η αίσθηση του ξεχωριστού δεδομένη.

Τι θα συναντήσω στο Cinque Terre;
Μην περιμένετε ανέσεις και πολυτέλειες στην άκρη του ιταλικού πουθενά. Εδώ δεν θα συναντήσετε γνωστές αλυσίδες εστιατορίων ή εμπορικά καταστήματα. Δεν θα συναντήσετε καν αυτοκίνητα – τα οχήματα παραμένουν εξορισμένα από τα χωριά, καθώς η κυκλοφορία τους απαγορεύεται στα ανηφορικά δρομάκια. Η μετακίνηση εδώ γίνεται κυρίως με το τοπικό τρένο, που συνδέει τα πέντε χωριά ανά τακτά χρονικά διαστήματα – το καθένα απέχει από το επόμενο περί τα πέντε λεπτά. Υπάρχει και η πιο καλοκαιρινή εναλλακτική του καϊκιού, αλλά ο καιρός δεν επιτρέπει πάντα τις βαρκάδες.

Αυτό που θα πρέπει να περιμένετε, ωστόσο, είναι πολύ χρώμα. Πυργόσπιτα σχεδόν εγκαταλελειμμένα αλλά με γοητευτικές και εντυπωσιακά βαμμένες προσόψεις σχηματίζουν «φωλιές» σε γήινα χρώματα στις άκρες των βράχων, τις οποίες μπορείτε να ατενίσετε από την μαρίνα κάθε χωριού. Φανταχτερές ομπρέλες και μικρά café, τζελατερίες με έντονο couleur locale παρατεταγμένες στο πλακόστρωτο, βάρκες με ευφάνταστα σχέδια και ονόματα στα λιμανάκια, πλουμιστά λουλούδια που κρέμονται κάτω από κάθε παράθυρο, ευωδιαστές θημωνιές που μοιάζουν να ξεφυτρώνουν από το πουθενά στις σκάλες και στους πετρόχτιστους τοίχους είναι το σκηνικό που επαναλαμβάνεται… επί πέντε!


Πηγή1 , Πηγή2

Επιμέλεια σύνταξης:

Μαρία Ελένη Πένια Γκονζάλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου